Drobečková navigace

Úvod > Poradíme > Články > Jak poznat stáří pneumatiky a kdy ji vyměnit?

Jak poznat stáří pneumatiky a kdy ji vyměnit?



Je tomu už pár let, co jste kupovali nové pneumatiky a nevíte, jaká je jejich životnost? Pneumatiky sice nejsou sjeté, ale pozorujete horší jízdní vlastnosti? Možná nastal čas na výměnu vašeho obutí. Nestačí totiž dávat pozor pouze na mechanické poškození a hloubku dezénu. Důležité je také stáří pneumatiky.  

Datum výroby udává číslo DOT 

Obecně se uvádí, že maximální stáří pneumatiky je deset let od data výroby. Datum výroby se skrývá pod magickou zkratkou DOT, kterou najdete na boku pneumatiky. První dvě číslice značí týden výroby, druhá dvojice označuje rok výroby pneumatiky. Například pneumatika s označením DOT 0223 byla vyrobena v druhém týdnu roku 2023. 

Jak dlouho je pneumatika nová?

Pneumatika začíná stárnout až obutím na vozidlo. Začínají na ni působit vnější vlivy a hlavně je zatížena provozem. Životnost pneumatik také ve velké míře ovlivňuje styl jízdy, tlak a jejich správné vyvážení. Dvouletá záruční doba na pneumatiky začíná běžet dnem nákupu. 

Kdy vyměnit pneumatiky?

  • Když uvidíte proužky opotřebení na běhounu (hloubka klesne pod 1,6 milimetrů)
  • Vzorek běhounu vykazuje nerovnoměrné opotřebení 
  • Na bočnici pneumatiky se objeví boule nebo puchýře
  • Pokud pneumatika náhle ztratí tlak bez předchozího defektu
  • Jestli je pneumatika naříznutá či jinak poškozená 
  • Průrazy bočnice nebo běhounu jsou větší než 0,64 centimetrů 

Nezapomínejte na pravidelnou kontrolu pneumatik 

Pneumatiky musíte minimálně jednou měsíčně kontrolovat a bez zbytečného odkladu je vyměnit, pokud si všimnete výše popsaného opotřebení. Nejste si jisti, jestli vaše pneumatiky splňují zákonné požadavky nebo pozorujete zhoršené jízdní vlastnosti? Kontaktujte nás.