Drobečková navigace

Úvod > Poradíme > Články > Jak poznat sjeté pneumatiky?

Jak poznat sjeté pneumatiky?



Sjeté pneumatiky poznáte hlavně podle hloubky dezénu. Jsou ale i jiné ukazatele, které nám řeknou, že je čas na výměnu vašeho obutí. Obecně opět platí pravidlo, že pokud pochybujete o stávajících pneumatikách, koupí nových chybu rozhodně neuděláte. 

Základem je hloubka dezénu

Minimální hloubka dezénu u letních pneumatik je 1,6 milimetrů, v případě zimních pak 4 milimetry. Pokud je pneumatika více sjetá, výrazně se zhoršují jízdní vlastnosti, prodlužuje se brzdná dráha, snižuje přilnavost k vozovce a častěji hrozí takzvaný aquaplaning. Pokud jezdíte svižnější jízdou na dálničních úsecích, nesjíždějte pneumatiky „na doraz“. Doporučujeme zimní pneumatiky měnit se vzorkem o hloubce 5 až 6 milimetrů, v případě letní pneumatiky se nebojte měnit už ve 3 milimetrech. 

Víte, jak změřit hloubku dezénu? 

Jednoduše. Použijte speciální měřič hloubky, takzvaný hloubkoměr. Seženete ho v každém pneuservisu, hobbymarketu i na benzínové pumpě. Jedná se o nejpřesnější a nejspolehlivější způsob měření, které zvládne úplně každý. Čtyři centimetry od bočnice zasuňte hloubkoměr do běhounu a hned poznáte hloubku dezénu. Pokud po ruce nemáte hloubkoměr, vytáhněte z peněženky pár mincí a můžete i takto orientačně změřit hloubku dezénu.

Co mohou signalizovat sjeté pneumatiky?

V případě, že se pneumatiky sjíždějí na vnějších krajích více než uprostřed, je to znamení jízdy na podhuštěných gumách. Pneumatiky nafoukněte a máte po problému. Horší variantou je, pokud se pneumatiky sjíždějí více na vnitřní straně. V lepším případě máte rozhozenou geometrii. V tom horším poté odešly silentbloky nebo pouzdra. 

Vysoká pokuta za sjeté pneumatiky a zákaz řízení 

Za sjeté pneumatiky můžete na místě dostat pokutu 2 000 korun. Pokud policista uzná, že je pneumatika sjetá natolik, že by jízda na ní ohrožovala provoz a bezpečnost, zakáže další jízdu a navíc vše předá do správního řízení. Tam už můžete dostat pokutu až 10 000 Kč a zákaz řízení na rok. Nejste si jisti stavem vašich pneumatiky? Domluvte si návštěvu v našem pneuservisu.